Op 27 januari 2017 gaat het twincityproject Ercolano – Heist-op-den-Berg van start.

Het project kreeg de naam SWAN, wat staat voor 'Society With Awareness of Non-discrimination'. SWAN werd goedgekeurd en gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het programma 'Citizens for Europe – Democracy and Civic Participation- City Twinning'.

Een Heistse delegatie van 42 deelnemers verblijft van 27 tot 30 januari 2017 in Ercolano en zal er de rol van ambassadeur op zich nemen.

Zwaan als symbool
Symbool en logo voor het project werd de zwaan. Voor Heist-op-den-Berg is dit evident !

Voor Ercolano kwam de inspiratie van een fresco gevonden in de opgravingen van Herculaneum dat vertelt over de mythe van Leda en de zwaan.

Integratie en non-discriminatie
De twee partners in het SWAN-project, Ercolano en Heist-op-den-Berg, verbinden zich ertoe gastvrijheid aan te bieden en te werken rond het thema integratie en non-discriminatie.

En dit in een boeiend programma waarin discussie, workshops, bezoeken aan musea en opgravingen, muziek-, theater- en dansvoorstellingen hen zullen doen proeven van multiculturaliteit, eigenheid, regionale gebondenheid en trots.

De stad Ercolano staat met zijn burgemeester, bestuur en administratie en ook met zijn infrastructuur een weekend lang ter beschikking van de Heistse bezoekers. Culturele actoren én vrijwilligers zullen de Heistenaars verwennen met de spreekwoordelijke Zuid-Italiaanse gastvrijheid.

Doorheen het SWAN-project zal Ercolano het traject bewandelen van integratie en inclusie, een dialoog aangaan tussen eigen burgers en nieuwe bewoners – ook vluchtelingen - en aantonen dat integratie en non- discriminatie een bron van menselijke en culturele rijkdom kan worden.

SWAN-thema's zijn het aanvaarden van het 'anders- zijn', de strijd tegen stigmatisering en het overstijgen van vooroordelen naar culturele afkomst, religie en seksuele geaardheid.

Niet toevallig vangt de meeting in Ercolano op vrijdag 27 januari 2017 aan met de 'Giornata della Memoria', met een herdenking van de Shoah, een herinnering aan de nood aan integratie en een eis tot respect voor Mensenrechten binnen de Europese Unie.

De 42 Heistse gasten zullen samen met de inwoners van Ercolano momenten van bezinning en participatie beleven. Bij workshops en in individuele gesprekken zullen ze de confrontatie aangaan rond het probleem van de multiculturele samenleving en integratie om zo bouwstenen aan te reiken voor een immigratiebeleid.

Tijdens de finale meeting op zondag 29 januari 2017 in Villa Maiuri zal een 'twinning oath' – een intentieverklaring en akkoord tot verdere samenwerking – plechtig ondertekend worden door de burgemeester van Ercolano, door de Heistse eerste schepen en door de Heistse gemeenteraadsvoorzitter.

Meer info
Mieke Vandeperre, 015 22 86 54, mvdp@heist-op-den-berg.be
Bernadette De Cat, beleidsverantwoordelijke voor projecten Cultuur, Europa, Onderwijs, 0477 78 80 11, bernadettedecat@hotmail.com